Vrije juristenkeuze: rechtsbijstandverzekeraars onder vuur

Heeft u een rechtsbijstandverzekering en heeft u in het verleden een zaak aangemeld en uiteindelijk zelf de kosten van de door u gewenste advocaat of jurist betaald? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een schadevergoeding. Uw verzekeraar had u namelijk een vrije juristenkeuze moeten bieden. De Hoge Raad heeft dit kort geleden bepaald naar aanleiding van een bindende uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Ten onrechte hebben rechtsbijstandsverzekeraars, zoals onder andere DAS, ARAG en SRK, de afgelopen twintig jaar hun verzekerden het wettelijke recht op vrije juristenkeuze ontzegd. De organisatie Legal Dutch heeft nu het initiatief genomen tot oprichting van de Stichting Rechtsbijstandclaim. Deze stichting wil een collectieve actie opstarten namens alle particulieren en ondernemers die zelf hun jurist hebben betaald, terwijl hun verzekeraar dit had moeten doen. Deze claim kan in de tientallen miljoenen euro’s lopen.

Over de kwaliteit van de juridische dienstverlening van rechtsbijstandsverzekeraars bestaat bij veel (ex-)verzekerden ongenoegen. Daarom hebben naar schatting vele tienduizenden verzekerden zelf een advocaat of jurist in de arm genomen én betaald, toen hen die vrije keuze werd ontzegd.

Rechtsbijstandsverzekeraars zijn volgens de wet verplicht hun verzekerden zelf een advocaat of jurist te laten kiezen op kosten van hun verzekeraar. Er geldt sinds een jaar of twintig een vrije juristenkeuze bij alle soorten procedures, ook in het geval van procedures waarvoor een jurist of advocaat niet noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij de Kantonrechter. Verzekeraars hebben dit lange tijd tegengewerkt maar het Europese Hof van Justitie heeft hen in november 2013 definitief in het ongelijk gesteld.

Ben u gedupeerd door uw (ex-)verzekeraar en heeft u ten onrechte kosten moeten maken voor een advocaat of jurist omdat uw verzekeraar deze niet wilde vergoeden? Sluit u dan aan bij deze collectieve actie via de website www.rechtsbijstandclaim.nl. U betaalt een eenmalig bedrag van € 95,–

De Stichting Rechtsbijstandclaim gaat de komende periode eerst in gesprek met de verzekeraars om tot een passende oplossing voor gedupeerden te komen. Lukt dat niet, dan start de collectieve procedure die naar verwachting minimaal een jaar in beslag zal nemen. Als hoger beroep volgt kan de procedure meerdere jaren duren. Als de procedure succesvol is afgerond, gaat de Stichting in gesprek met de verzekeraars om tot een snelle afwikkeling van de schade te komen.

In de uitzending van TROS Radar van 12 mei a.s. komt dit onderwerp uitvoerig aan bod. U kunt de uitzending terugkijken via de website www.trosradar.nl

Yuris Rechtshulp adviseert u aan te sluiten bij deze collectieve actie als u tot de groep benadeelden behoort of denkt te behoren. Heeft u vragen hierover, bel ons dan op 013-4689065 of stuur een e-mail naar info@yurisrechtshulp.nl onder vermelding van collectieve actie rechtsbijstandclaim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.