Ontslag na belediging op Facebook

Kun je als werknemer zomaar je werkgever beledigen op Facebook? Bij één op de 10 ontslagzaken worden door werkgevers uitlatingen van werknemers op social media genoemd als reden voor ontslag. Dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. Openbare social media als bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Linkedin zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Ook zakelijk worden deze social media te pas en te onpas gebruikt. Uit de praktijk blijkt dat het voor werkgevers absoluut geen kwaad kan om gedragsnormen voor werknemers vast te leggen in een social media protocol. Werknemers zijn namelijk niet geheel vrij in wat zij zeggen op social media. Uiteraard kan Yuris Rechtshulp u hierbij van dienst zijn.
De Kantonrechter in Arnhem ontbond in maart 2012 de arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en zijn werkgever, Blokker. Deze werknemer had zijn werkgever uitgescholden op Facebook.

Wat was de aanleiding?
De bewuste werknemer was woest op zijn werkgever omdat die hem tweemaal een voorschot op zijn loon zou hebben geweigerd. De werknemer besloot daarop zijn onvrede te uiten op zijn Facebook pagina. Blokker kwam daar snel achter aangezien een collega van werknemer als vriend was toegevoegd en de reactie van werknemer had doorgespeeld aan Blokker. De werknemer kreeg een waarschuwing en bij herhaling zou ontslag kunnen volgen.
Ondanks deze waarschuwing gaf de werknemer wederom commentaar op deze gang van zaken op zijn Facebook pagina. Zijn commentaar bevatte zeer grove uitlatingen aan het adres van zijn werkgever.
Voor Blokker was dit de spreekwoordelijke druppel en de werknemer werd geschorst met behoud van loon. Tegelijkertijd werd door Blokker een ontbindingsverzoek, gebaseerd op dringende reden, ingediend bij de rechter.
De kantonrechter had geen goed woord over voor de uitlatingen van werknemer. Dat de bewuste berichten inmiddels door hem verwijderd waren, deed volgens de rechter niets af aan zijn verwijtbare gedrag. De Kantonrechter vond dat het hier ging om publiekelijke uitingen die via vrienden verspreid kunnen worden.
De werknemer had in zijn verweer betoogd dat zijn uitlatingen onder zijn recht op vrije meningsuiting vielen. De kantonrechter maakte korte metten met dit argument en was van mening dat het hier simpelweg ging om grove beledigingen. De werknemer noemde zijn baas onder meer een ‘hoerestumperd’en ‘kkhomo’s’. Aangezien de man al eerder gewaarschuwd was leverde zijn uitlatingen een dringende reden op waardoor zijn arbeidsovereenkomst zonder enige vergoeding werd ontbonden. De kans is ook erg groot dat UWV hem ook nog eens een WW-uitkering weigert.

Normaal is het wel toegestaan om je mening te geven over collega’s en leidinggevenden. Als daarbij de fatsoensnormen maar niet worden overschreden. Deze normen zijn op de werkvloer lastig te bepalen. Wat toelaatbaar is in het kader van het recht op vrije meningsuiting wordt in de werksituatie ingeperkt door het begrip goed werknemerschap. Een werknemer dient zich als een goed werknemer te gedragen. In dit geval is duidelijk dat deze gedragsnorm in ruimte mate overschreden was.
Deze zaak was de eerste zaak in Nederland waarin een arbeidsovereenkomst werd ontbonden wegens het plaatsen van een bericht op Facebook. Het gedrag op social media is dus niet alleen privé maar ook publiek domein en kan dus grote gevolgen hebben voor de arbeidsovereenkomst.
Ons advies is dan ook om de gedragsnormen over social media vast te leggen in een social media protocol. Dit incident heeft de werkgever namelijk geen positieve reclame opgeleverd en dat is nou juist wel de bedoeling van de inzet van social media.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de juridische specialisten van Yuris Rechtshulp op 013-4689065 of per e-mail op info@yurisrechtshulp.nl

Binnenkort presenteren wij onze White Paper Arbeidsrecht & Social Media. Houd daarvoor onze website in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.