Geflitst op de N261, een update

Vorige week deed ik uitvoerig bericht over de boete die ik kreeg omdat ik ben geflitst op de N261. Mijn blog heeft heel veel reacties opgeleverd. In korte tijd liep mijn emailbox vol met berichten van mensen die dezelfde ervaring hadden. De teneur is steeds hetzelfde: ik was me van geen kwaad bewust, ik rijd heel voorzichtig en let goed op, zeker daar. Toch regende het boetes, bij sommigen zelfs meerdere in een paar dagen tijd. Ik maak hierbij mijn verontschuldigingen aan alle briefschrijvers dat ik nog niet individueel heb gereageerd, dat was gezien de omvang van het aantal reacties niet mogelijk.

Hoe nu verder?

De vraag is nu hoe we verder gaan, en met wie. De vele reactie heeft opgeleverd dat er op verschillende momenten op verschillende plaatsen is gecontroleerd. Het is dus ook niet goed mogelijk alle gevallen over één kam te scheren. Er is ook gecontroleerd op een wegvak waar slechts 50 km per uur gereden mocht worden, waar dat precies geweest is, kan ik niet goed achterhalen. Om die reden weet ik ook niet goed wie wel en wie niet terecht protesteert tegen de boete. Daar komt bij dat er velen zijn die inmiddels de boete hebben betaald en die niet in bezwaar zijn gegaan bij het CJIB. Strikt genomen heeft dat tot gevolg dat de boete “in rechte vast staat” en dat betekent dat er niet zo veel meer aan te doen is. Een enkeling heeft ook bezwaar gemaakt, maar is inmiddels in het ongelijk gesteld.

Tijdig beroep

Het is heel belangrijk dat u binnen de gestelde termijn bezwaar aantekent of beroep instelt. U kunt daarbij volstaan met een kort briefje, de gegevens staan op de beschikking of op het besluit op uw eerste beroep vermeld. Heeft u geen beroep ingesteld of is de termijn na besluit op uw beroep inmiddels verstreken, dan wordt het een stuk lastiger de zaak te corrigeren. Is daarmee de zaak hopeloos, ik ben van mening dat dat niet het geval is. Het wordt alleen een heel stuk moeilijker. Maar als evident aangetoond wordt dat u ten onrechte een boete heeft ontvangen, dan kan de officier besluiten de opgelegde sanctie te herzien. De officier mag dat te allen tijde doen, en een burger kan erom verzoeken als sprake is van nieuw gebleken feiten en omstandigheden. Het wordt lastig als inmiddels ook de rechter zich over de zaak heeft uitgesproken. De rechter kan namelijk een uitspraak in een wet-mulder zaak niet herzien.

Collectieve actie

Yuris Rechtshulp zal een collectieve actie op touw gaan zetten, waarbij alle belangstellenden mogen aansluiten, of de beschikking nu wel of niet betaald is, de termijn is verstreken of dat er nog een procedure loopt. Het belangrijkste doel is de waarheid achterhalen. Wat is er gebeurd en hoe komt het dat het boetes regende in de periode tussen maart en oktober. Het is niet voldoende dat er werkzaamheden waren, dat was bij iedereen die reageerde best bekend. Er is iets anders aan de hand: de bebording was op z’n zachtst gezegd rommelig, maar het lijkt er zelfs op dat ook de controlerend agent niet precies wist waar welke snelheden golden. Ik heb met de actie al een begin gemaakt, ik heb inmiddels twee verzoeken gedaan aan het CJIB om informatie. Ik wil in de eerste plaats een uitdraai van de afgegeven boetes (wellicht al een doosje papier, maar dat moet dan maar), en daarnaast wil ik alle informatie over de wegwerkzaamheden waarover de politie beschikt. Daarbij gaat het dus om de vraag welke vergunningen zijn afgegeven om borden te plaatsen, snelheidsbeperkingen door te voeren en wanneer die golden.

Om mee te kunnen doen moet ik u nog even geduld vragen. We willen de actie goed voorbereiden en dat heeft even tijd nodig. Houd onze website in de gaten. In de loop van volgende week volgt meer.

 

 

3 reacties op Geflitst op de N261, een update

 • Heb afgelopen weekend van uw actie gehoord..Heb ook een proces gehad en betaald ,ook op N261 Waalwijk om 12.03 uur dd 22-07-2014. Rijd ook vaak over dat traject ,en let altijd goed op de snelheid. m.vr.gr Leo van der Poel

  Beantwoorden
 • Hallo,

  vorige week kreeg ik een bericht van CJIB dat mijn boete geseponeerd werd wegens “onvoldoende bewijzen”.

  Mvg
  Ynske Reynaert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.